Υποδιευθυντρια “Sing – und Musikschule Garching e.V.” – Κριτικες και αρθρα

Ο σύνδεσμος μεταξύ της καρδιάς και των χεριών

Η Μάνια Βλαχογιάννη, η υποδιευθύντρια του Κρατικού Ωδείου «Sing und Musikschule Garching» επιστρέφει στην πατρίδα.

«…Τα μεγάλα γαλανά της μάτια διαβάζονται σαν ένα βιβλίο. Οι ανάλαφρες μπούκλες της κινούνται στο ρυθμό της γλώσσας του σώματος της, ενώ τα χέρια της εκδηλώνουν κάθε της κίνηση: Αναστάτωση, ευαισθησία, ακόμη και η παύση, η εσωτερική ηρεμία – στα χέρια της καθρεφτίζεται ολόκληρος ο ψυχικός της κόσμος. Ίσως αυτό ήταν το μυστικό της γρήγορης επιτυχίας, που η Μάνια Βλαχογιάννη –γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα – έχει ήδη απολαύσει. Μέσα στα χέρια της τα συναισθήματα μεταμορφώνονται σε μουσική. Παίζει στα 88 πλήκτρα του πιάνου όπως με πολύχρωμα μπαλόνια.…Στα 7 της χρόνια πήρε την πρώτη της διάκριση, στα 9 της έπαιξε το πρώτο της «Κονσέρτο για πιάνο» του Μότσαρτ. Στα 17 της είχε ήδη το «μικρό» παιδί θαύμα από την Ελλάδα το δίπλωμα καθηγήτριας και σολίστ του πιάνου στην τσέπη.

… Ήρθε στη Γερμανία και συνέχισε τις σπουδές της. Πιάνο, φλογέρα και τραγούδι. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής σε δραματική σχολή του Μονάχου.
« Η θεατρική σκηνή ήταν πάντοτε το δεύτερο μεγάλο μου όνειρο» θυμάται και αναπολεί τις πρώτες εμφανίσεις της στην μουσικοθεατρική σκηνή «Unterton».
… Σε ηλικία 24 χρονών της δόθηκε η θέση της υποδιευθύντριας στο κρατικό Ωδείο του Garching στο Μόναχο.
Η διδασκαλία της μουσικής σε παιδιά ήταν ένα λειτούργημα που τη γέμιζε. Γιατί εκείνη ήξερε ακριβώς τι σημαίνουν τα όνειρα.
… «Η σύνδεσμος που ενώνει την καρδιά μου με τα χέρια μου ήταν για μένα πάντα μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση. Και σε αυτό τα παιδιά βρίσκονται πολύ πιο κοντά από τους ενήλικες.
Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν αυτή την πηγή έκφρασης μεγαλώνοντας…
…Την 1η Ιουλίου η αφοσιωμένη υποδιευθύντρια και καθηγήτρια παραιτήθηκε από τη Μουσική Σχολή Garching. To Νοέμβριο σχεδιάζει να επιστρέψει στην Ελλάδα…»

Nicole Graner για τη Süddeutsche Zeitung


 

 

(Κάντε κλικ επάνω στα άρθρα)

 

Advertisements